Omdat er in Nederland 100.000-en installaties zijn die draaien op R22 is er een grote kans het ook in uw installatie zit! Dit betekent dat als er na 1 januari 2015 iets gebeurt met uw installatie, deze niet meer mag worden bijgevuld. In de praktijk betekent dat meestal “einde oefening” – de installatie is en blijft buiten gebruik
Nu kunt u natuurlijk de ontwikkelingen rustig afwachten, want wie dan leeft die dan zorgt. Maar als uw installatie verantwoordelijk is voor het binnenklimaat van een kantoorgebouw of ziekenhuis, dan zullen de medewerkers en de patiënten niet blij zijn, de normen rond binnenklimaat in gebouwen nog daargelaten. U wordt in zo’n geval waarschijnlijk geconfronteerd met niet-gebudgetteerde kosten want die installatie moet in het gunstigste geval worden omgebouwd en in het slechtste geval vervangen. Dat kost behalve geld ook tijd. De vraag is of u die heeft?
Het is dus veel beter om zaken niet af te wachten maar nu direct in actie te komen. Controleer nu of uw installatie R22 bevat: u kunt dit vinden op de kenplaat die vaak op het buitendeel van de installatie is aangebracht of in het logboek. U kunt dit ook aan uw erkende installateur en/of onderhoudsbedrijf vragen. Indien u nog een installatie in bedrijf heeft die R22 bevat wacht niet. Beslis en handel nú en voorkom uitval en onverwachte kosten en schade! En… diegene die de installatie toch laat bijvullen met R22 begaat een economisch delict! Wees er op bedacht dat op de langere termijn het gebruik van synthetische koudemiddelen ernstig zal worden teruggedrongen.
Bron: duurzaamgebouwd.nl
Verbod op R22: is uw installatie klaar voor 2015?
Auteur: Henry Kruiper
Aanvulling CSH 70:
CSH70 de oplossing waarmee u nog jaren gebruik kunt maken van uw koel- vries- of airco-installatie installatie, neem nu contact op voor vrijblijvend advies met de specialist CSH-koelmiddelen. Wij helpen u met de uitfasering r22 en freon gas.